Barbatii si femeile percep lumea diferit

Ochii barbatilor sunt mai sensibili la detaliile mai mici si la obiectele in miscare, in timp ce femeile sunt mai receptive la schimbarile de culoare, potrivit unui nou studiu care a ajuns la concluzia ca barbatii si femeile percep lucrurile diferit.

Israel Abramov, de la Universitatea New York, a sustinut intro declaratie ca „asemeni oricarui alt simt, cum ar fi auzul sau sistemul olfactiv, exista diferente in viziune in functie de sex. Un studiu recent din literatura de specialitate a concluzionat ca, in majoritatea cazurilor, femeile au avut o sensibilitate mai mare, asa ca au diferentiat si au clasificat mirosurile mai usor decat barbatii.”

Abramov si echipa sa de cercetatori au facut o comparatie dintre viziunea barbatilor si a femeilor pe o serie de voluntari la studiu cu varste mai mari de 16 ani. Intr-o parte a studiului, oamenii de stiinta au rugat voluntarii sa descrie diferite culori. Acestia au descoperit ca barbatii au nevoie de o lungime de unda ceva mai mare pentru a experimenta aceeasi nuanta ca si femeile, astfel ca barbatii au fost mai putin capabili sa faca diferenta dintre nuantele aceleasi culori.

Perceptie diferita la barbati si femei

Pe de alta parte, barbatii sunt capabili sa identifice si mai repede culoarea unui obiect atunci cand acestea sunt miscate foarte repede. Oamenii de stiinta au explicat ca aceste elemente diferite de perceptie in cazul ambelor sexe sunt specifice neuronilor talamici din cortexul vizual primar al creierului. Dezvoltarea acestor neuroni este controlata de hormoni sexuali masculini androgeni, atunci cand embrionul se dezvolta intr-un fetus.

In unele studii mai vechi, cercetatorii au descoperit ca barbatii si femeile focuseaza obiectele diferit. In cadrul unor experimente de la Universitatea din California de Sud, oamenii de stiinta au descoperit ca barbatii sunt mai predispusi sa isi fixeze privirea pe gura celui cu care are o conversatie si sunt mai susceptibili de a fi distrasi de miscarile din spatele acelei persoane. Pe de alta parte, cercetatorii au descoperit ca femeile isi concentreaza atentia asupra ochilor si a corpului cu cel care vorbeste si sunt mai predispuse sa fie distrase de alti oameni.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *