Ce determina apartia bolii Alzheimer?

In lupta cu boala Alzheimer, principalul vinovat pentru dezvoltarea acestei maladii este o substanta naturala, cunoscuta sub numele de beta-amiloid. Aceasta proteina toxica se auto-asambleaza rapid si se construieste in creier, dand nastere la simptomele ce sunt asociate dementa si pierderi de memorie frecvente. In anul 2011, oamenii de stiinta au inceput sa lucreze si sa inteleaga mai bine aceasta proteina, in efortul de a se lupta cu ea. Profesorul Richard Head de la Australia’s Commonwealth Scientific and Industrial Research Organisation (CSIRO) a spus: „Inainte de a putea intelege procesul implicat in deterioarea creierului, trebuie sa determinam ce proteina este cea daunatoare. Pana in prezent, acest lucru s-a dovedit destul de dificil din cauza proprietatii proteinei de a se auto-asambla si de a se grupa”.

Ceea ce stim deocamdata despre proteina beta-amiloid este faptul ca se creeaza atunci cand enzimele de la nivelul creierului divid mai multe proteine amiloid precursoare (APP) in sectiuni mai mici. Uneori, cand aceste proteine sunt defalcate, doua segmente ale proteinei APP se unesc intr-un proces ce poarta numele de dimerizare- din care rezulta crearea acestei proteine. Oamenii de stiinta inca nu stiu de ce acest proces are loc, insa stiu ca prevenirea lui poate fi cheia de succes in prevenirea formarii de proteine amiloid.

Se poate preveni dezvoltarea Alzheimer?

Carmela Abraham, profesor de biochimie si medicina de la Universitatea Boston, a analizat peste 77.000 de molecule despre care credea ca ar putea impiedica dezvoltarea acestui proces. Cercetatoarea a descoperit o molecula inhibitoare, care blocheaza activitatea enzimelor daunatoare: „Acesta este un moment de sarbatoare. Odata ce am aflat ceea ce poate face olecula, am reusit sa intelegem mai bine ce se intampla in acest proces”. Daca oamenii de stiinta au gasit molecula care poate inhiba dezvoltarea acestui proces, inseamna ca s-a realizat un pas foarte important in cunoasterea acestei boli si ar putea fi oprita chiar de la primele simptome care isi fac aparitia.

„Alzheimer este criminalul numarul 1 care ucide foarte multi oameni in Statele Unite ale Americii. Decesele cauzate de cancer se afla in scadere, dar, din pacate, cele determinate de aceasta maladie au o tendinta de crestere. Trebuie sa gasim un medicament cat mai repede si sunt de parere ca aceasta descoperire ne poate ajuta in dezvoltarea unui tratament ce poate trata aceasta boala grava”- mai adauga cercetatoarea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *