Chiar poti sa fii hipnotizat?

Hipnoza este usor de a fi clasificata alaturi de sarlatani sau infractori care sustin ca au puteri magice sau supranaturale. Si, in unele cazuri, hipnoza- mai ales la TV- are un continut mai extins, care ar putea avea un impact si mai mare asupra populatiei.

Creierul este deschis la sugestii

Da, asa este. Poti sa iti induci o stare sporita de hipnoza, daca stii exact ceea ce trebuie sa faci. Din fericire pentru noi, hipnoza functioneaza numai atunci cand subiectul participant este dispus sa permita acest lucru. Deci, daca esti ingrijorat ca un hipnoterapeut poate lua controlul asupra mintii tale si sa te forteze sa faci anumite lucruri lipsite de etica, acest lucru este putin probabil sa se intample.

Totusi, exista aspecte hipnotice care fac parte din activitatile din viata de zi cu zi pe care le facem fara sa ne gandim la acest lucru. Se poate argumenta ca agentiile de publicitate, chiar daca nu folosesc hipnoza in mod direct, reusesc sa manipuleze tendintele creierului tau pentru ca tu sa devii deschis la unele sugestii si stimuli care sa fie in avantajul lor. Poti numi si acest lucru ca fiind un tip de hipnoza, insa nu este cea pe care o vezi adesea in filme.

Hipnoza se transforma adesea in pseudostiinta. Nuantele de pseudostiinta sunt experimentate peste tot in subiectul de hipnoza si, in aceeasi masura ar trebui sa mentina atentia scepticilor. Nu e de mirare ca oamenii care devin paranoici atunci cand cred ca sunt hipnotizati de o putere supranaturala sa ajunga sa fie genul de oameni care sunt deschisi la sugestii in alte aspecte ale vietii lor.

Istoria hipnozei

De-a lungul timpului, hipnoza a fost utilizata in scopuri medicale, spirituale si in divertisment- pentru a recrea publicul. Exista numerosi oameni de stiinta care incearca sa explice procesul prin care hipnoza se manifesta, dar cu toate acestea, nu s-au descoperit foarte multe lucruri.

Insa, hipnoza este folosita in domeniul medical, avand efecte psihoterapeutice benefice. Exista unele dovezi istorice care au demonstrat ca starile de hipnoza erau folosite in China si India inca din perioada Antichitatii pentru a reduce durerile din timpul operatiile chirgicale. Pe masura ce timpul a trecut, aceasta practica a ajuns si in Europa, existand si o povesta care il prezinta pe celebrul povestitor german, Jacob Grimm, ca fiind hipnotizat pentru a-fi extrasa o tumoare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *