Joia Mare este pentru inrosirea oualelor de Paste

Traditia romaneasca spune ca saptamana de dinaintea Invierii Domnului este saptamana in care se fac cele mai multe fapte bune, in care oamenii se gandesc si la altii mai nevoiosi, in care se da de pomana in numele celor adormiti sau in care ne cerem iertare celor pe care i-am suparat.

Conform acestei traditii, in Joia Mare se inrosesc oualale rosii, necesare pentru noaptea de inviere si pentru sarbatoarea pascala. Multe gospodine indeplinesc un ritual atunci cand aleg sa vopseasca oualele, incat unele merg pe cele mai naturale metode a a le vopsi. Cele mai multe gospodine aleg sa creeze o compozitie in apa calda din cojile de ceapa sau din sfecla rosie fiarta, iar altele aleg sa le vopseasca cu subtante pe care le gasesc in micile si marile magazine alimentare.

De ce se vopsesc oualale in Joia Mare?

O legenda din popor spune ca, in ziua in care Isus Hristos a fost rastigniti pe cruce, toate oualele din lume s-au inrosit, pe cand alta poveste din folclor spune ca Fecioara Maria ar fi pus sub crucea acestuia un cos cu oua, pe care dorea sa le ofere ca ofranda soldatilor pentru a le cere sa aiba mila de fiul sau, motiv pentru care sangele Domnului a curs peste oualele din cos, care instantaneu s-au inrosit.

Oualele vopsite in Joia Mare vor rezista chiar si pana la 2 saptamani, astfel incat nu se vor strica daca se vor pastra la rece. Tot din popor aflam ca in satele romanesti se mai pastreaza obiceiul, ca in prima dimineata de Paste, intreaga familie sa se spele pe fata cu un ou rosu lasat in apa cateva minute, alaturi de cativa banuri. Se spune ca oul rosu indeparteaza raul, bolile, ne apara de spiritele rele, si ne aduce sanatate, noroc si putere.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *