Liber la turismul in Emiratele Arabe Unite

Pana nu demult, cetatenii romani, posesori de pasapoarte turistice normal puteau intra pe teritoriul Emiratelor Arabe Unite fara viza si fara sa plateasca nicio taxa aferenta. Stampila de intrare se aplica la sosirea pe teritoriul EAU cu dreptul de sedere pe o perioada de 30 de zile, acestia putand prelungi dreptul de sedere cu inca 30 de zile o singura data, evident contra cost (500 Dhs). Pentru acest lucru trebuia luat contactul cu departamentul de emigari din EAU. O conditie obligatorie este acea ca pasaportul sa aiba o valabilitate de inca 6 luni de la data intrarii in EAU.

Emiratele Arabe Unite formeaza o federatie de sapte state, fiind conduse de un monarh absolut sau seic cu puteri specifice.  Dependenta petroliera a economiei ingrijoreaza guvernul, deoarece economia se bazeaza pe o multime de derivate ale petrolului. Estimarile financiare prevad ca tara mai are rezerve de petrol pentru aproximativ inca 50 de ani, fiind al treilea producator de petrol din Golful Persic dupa Arabia Saudita si Iran.

Emiratele Arabe Unite  si Uniunea Europeana au semnat un acord care prevede liberalizarea unui regim de vize pentru o perioada de 90 de zile. Asadar, cetatenii europeni si cei romani vor putea calatori in statele arabe fara a avea nevoie de viza in Emiratele Arabe. Acest acord se aplica deocamdata pe un termen provizioriu fiind trimis deja Parlamentul European pentru a fi aprobat.

Singurele state membre ale Uniunii Europene care nu isi doresc sa aplice la acest regim de vize sunt Irlanda si Marea Britanie, conform tratatelor pe care ele le-au semnat cu Uniunea Europeana. Cele doua state vor aplica legislatia nationala.

Guvernul Emiratelor Arabe Unite incearca sa isi diversifice punctele de crestere economica prin dezvoltarea turismului si a infrastructurii hoteliere, pentru a-si diminua, in acest fel, dependenta economica pe care o are fata de petrol.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *