Prosopagnozia- lipsa de recunoastere a fetelor

Lipsa de recunoastere a fetelor, cunoscuta si sub numele de prosopagnozie, este o boala care se caracterizeaza prin dificultatea recunoasterii fetelor oamenilor, care afecteaza 1 din 2 oameni. Exista cazuri in care o persoana care sufera de aceasta boala sa se gaseasca in incapacitatea de a-si recunoaste chiar si unii membri ai familiei, in acest caz prosopagnozia fiind mai avansata. De asemenea, este o boala foarte greu de diagnosticat, iar din aceasta cauza testele pot fi realizate chiar si pe o persoana.

Cei care posed astfel de trasaturi sunt capabili sa recunoasca alte persoane folosindu-se de alte trasaturi, cum ar fi stilul de purtare al parului, haine, voce sau alte caracteristici distinctive- dar nu fata. Unii confunda aceasta boala cu memoria proasta.

Prosopagnozia nu are legatura cu nivelul de inteligenta sau cu capacitatea de memorie, ci este o cu totul alta problema. Provocarile cu care se confrunta aceste persoane constau in incapacitatea acestora de a recunoaste oamenii obisnuiti din viata lor si asta din cauza ca exista un deficit in recunoasterea trasaturilor faciale. Pacientii cu prosopagnozie se prezinta de fiecare daca cand intalnesc o persoana pe care o cunosc deja, insa nu isi pot aduce aminte, ajungand si pana in puncul in care nici sa nu isi recunoasca vecinii chiar si dupa cativa ani.

Este o problema destul de mare pentru pacienti, deoarece afecteaza relatiile interpersonale si sociale. Abilitatea noastra de a recunoaste fetele altor oameni este un dar, insa poate reprezenta o povara pentru multi altii.

Prosopagnozia- fara tratament

Cu toate ca nu este considerata a fi o problema de ordin psihic, nu este o tulburare ce poate fi vindecata foarte usor. Cu toate acestea insa, expertii incearca sa identifice unele modalitati de a trata aceasta problema. „Orbul fetelor” asa cum i se mai zice in termeni populari, poate fi verificat cu ajutorul unor teste din mediul online. O cautare pe Google te poate ghida astfel incat sa afli daca intr-adevar suferi de aceasta tulburare. De asemenea, se poate consulta un specialist care sa ofere ajutor in recunoasterea acestei probleme.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *