Si cei mici au ce sa ne invete

Copiii sunt sinceri si in inocenta lor ajung sa fie cei care ne marturisesc ceea ce poate pentru adulti este greu de observat. Vei fi surprins insa si de la cei mici avem ce invata. Paradoxal, adultii au grija de copii si ii educa insa in egala masura si prezenta unui copil educa un adult. Daca vei fi atent si la ce spune cel mic si la ceea ce vorbeste cu tine, privind ca pe o fiinta umana integra vei avea o lectie de viata.

Copiii te invata despre bunatate si cum sa protejezi ceea ce este in jurul lor. Au o perspectiva aparte despre asta insa sunt si ei in limita lor preocupati de ceea ce inseamna ingrijirea mediului, declasarea razboaielor, poluarea si ce inseamna ingrijirea si abandonul animalelor. Una peste alta, daca ar fi in puterea lor de decizie bunatatea ar exista mai mult decat ceea ce se intampla in zilele noastre.

Surprinzator insa si cei mici fac o diferentiere intre sexe. Pretindem ca avem parte de egalitate insa in egala masura se pare ca acea egalitatea  este relativa. Asa ca inca de mici copii ei stiu ca baietii se fac ingineri si fetele doctorite, profesoare. Stiu ca fetele se pricep mai bine la curatenie si sa fie frumoase in schimb „menirea” baietilor este aceea de a le proteja si de a le alinta.

Un copil te asculta, un copil te aduca. In inocenta lor ceea ce aud despre problemele din casa vor marturisi mai departe. Ca un strigat de ajutor acestia te invata ca trebuie sa iei atitudine. Nu au ce-i drept perspectiva initimitatii, asta o deprind cu mult mai tarziu de-a lungul vietii.

Un copil chiar te asculta. Nu ii subestima puterea sa de a intelege. Poate ca mesajul pe care tu il transmiti nu este cel potrivit si tocmai de aceea nu te asculta sau nu face ceea ce trebuie. Te-ai gandit la asta?!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *